Как да изберете перфектния цвят за вратата

Боядисването на входната врата в смел, ярък цвят е ефективен и забавен начин да се даде на екстериора на дома ви някаква индивидуалност. Но с този неограничен набор от цветове на входните врати е почти невъзможно да стесните избора си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да осъзнаете вашите лични предпочитания за цвят на входната врата.

Вратите са и израз на индивидуалността на стопанина на дома. Вижте в какво се изразява тя…

Съвпадение с други външни акценти

Може би имате тъмночервена гаражна врата, перваз или капаци на вашия дом. За да обедини тези елементи от фасадата на Вашия дом, можете да боядисате входната врата в същия цвят. Можете да използвате този съвет да направите гаражната си врата по светла, ролетните щори и перваза, ако в момента са боядисани в накакъв  скучен цвят.

Изберете допълнителният цвят

Нюанси, разположени един срещу друг върху цветното колело са известни като допълващи се цветове. Боядисването на входната вратата със „срещуположен“ цвят на цвета на къщата е добър начин да я откроите. Например, ако вашият дом е боядисан в земно зелено, тъмно червеното може да е точния цвят на входната врата. Бледожълтата къща ще изглежда страхотно с тъмно лилава входна врата. И оранжева врата на дома си подхожда с тъмно синя фасада.

Придържайте се към аналогична цветова схема

Аналогични цветове са тези, разположени един до друг върху цветното колело. Спомнете си за топлите цветове (жълто, оранжево, червено) и студените цветове (лилаво, синьо, зелено). Този избор ще ви помогне по-лесно да напаснете цветовия екстериор и да не взимате нелепи цветови решения.

Заложете на контраста

За да изберете цвят, контрастиращ с входна врата, отново погледнете цветното колело. Три цвята се считат за контрастни, ако са разположени на равни разстояния един от друг върху цветното колело. Това включва синьо, жълто, червено  и зелено, лилаво, оранжево. Ако домът ви е боядисан с неутрален цвят като крем, сиво или светло бежово, хубаво е да изберете контрастен цвят за вратата.

Помислете за материала, от който е направен дома ви

От какво е направен дома ви? Ако имате тухлена къща, помислете за визията, която искате да постигнете. Натуралната тухла обикновено е в земно червено, така че най-добрите ви възможности входната врата да включва червено за аналогичен вид, зелено за допълване и синьо или жълто за контрастна визия.

Естественото дърво може да бъде оцветено в различни красиви нюанси. За да помогнете на входната врата да се открои, използвайте смели цветове като светло синьо, синьо-зелено или дори оранжево. Тези цветове могат да постигнат въздействието, което търсите.

Мазилката типично е светоло бежова или кафява на цвят. За тази и други неутрални цветове, тъмно синьо, горско зелено или червено за входната врата постигне слаб акцент, без да е твърде преобладаващото или светло.