Можем ли да използваме външна врата на мястото на интериорна?

Разбира се, че можете да използвате външната врата вместо интериора. Освен да искате да смените крехката куха врата с по-добра шумоизолирана масивна врата, няма други практични причини, поради които може да искате да направите тази замяна.

Ако смятате това за „лесен начин“ или „евтин начин“, тогава може да се наложи да обмислите още много подробности.

1. Посока на отваряне :

Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че външни врати се отварят навътре. Пантите ви да бъдат изрязани в рамката на вратата, въпреки че е възможно да ги обърнете.

2. Интериорната и външната врата изискват съобразяване с размера:

Екстериорните врати обикновено са широки 91 см, а като се има предвид, че интериорни врати не са толкова широки (обикновено 76 см). За да се сложи на мястото на интериорната врата, ще се наложи рязане.

3. Закачане на крило на врата вместо напълно готов комплект :

Предварително окачените врати са пълен комплект. Вратата е предварително закачена с панти към рамката. Въпреки, че те са доста тежки за местене и изискват повече дърводелски умения, вратата ще се отваря и затваря добре. За начинаещи майстори, крилата са трудни за монтиране и закачането им не винаги се оказват толкова успешно.

4. Състав :

Много входни врати са дървени с метална обшивка, дървени или от фибростъкло, които не могат да бъдат рязани. Дори и дървените врати не са направени от масивни листове дървесина. Те са изградени от различни части, наречени релси, листове, панели и носещи профили. Ако се среже твърде навътре, вратата губи своята стабилност и може да се разпадне.

5. Загуба на симетрия :

Ако вратата е с външен вид на ламперия, панелите вече няма да са симетрично разположени, в случай, че отрежете единия край. Вие или ще трябва да отрежете двата края, за да се създаде симетрия или да се съгласите с незначителна загуба на симетрията, ако се отрежете само едната страна.

6. За прецизно рязане задължително трябва да имате маса за рязане :

Необходимо е много прецизно рязане. Вие не може да направите това с прав ръчен трион. Дори и с маса за рязане ще бъде трудно да се направи перфектен сряз. Може би трябва да използвате професионален размер маса, на която бихте могли да разположите цялата врата.

7. Издръжливост на атмосферни влияния:

Екстериорните врати са предназначени да издържат на дъжд, удари и да бъдат подлагани на безмилостното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето.