Защо противопожарните врати Борман са толкова устойчиви на огън?

В днешно време технологиите са толкова развити, че не е проблем практичността да се съчетае с уюта и функционалността. Допреди няколко години това нещо изглеждаше немислимо. Една врата може да изглежда добре и да бъде красива, дори и да е със специално приложение. Противопожарните на Борман също влизат в това число.

За положителните качества и външния вид на качествените пожароустойчиви врати можете да прочетете тук…

Те вече не са грозни както бяха в миналото. Заменени са с по-удобни, леки и тънки. Вече изглеждат много по-различно. Почти не се различават от стандартните входни и интериорни врати Борман. За да се спре огъня не е нужно да има стомана и желязо. Съвременните материали дават възможност да има дори стъклени и дървени противопожарни врати.

Как може от горими материали да се създаде пожарозащитна врата? Отговорът е в покритието и пълнежа. Металните врати не горят, но дървените се нуждаят от нещо допълнително, за да станат устойчиви срещу огнената стихия. Минералната вата е незапалим материал. Тя се използва за пълнеж между дървените плоскости и служи също като изолация. Горната част на вратата се покрива с лак или температуроустойчива боя. Този сандвич модел пречи на възпламеняването  и ако има огън, той ще изгори само частично вътрешната страна. Изолационната вата ще спре разпространението на огъня. Външното покритие не играе решаваща роля, но все пак служи като допълнително подсигуряване.

Металните врати на Борман България също се правят с пълнеж, който е от каменна вата. Тя предпазва повърхността от нагряване при пожар и също служи като допълнителна изолация.

Противопожарните врати могат да бъдат и със стъклени елементи. Използва се специално стъкло, което е армирано с тънка мрежа от метал. Тя го задържа цяло, дори при много високи температури и не му дава възможност да се пръска на малки парченца, които могат да бъдат много опасни.

Освен всичко гореизброено, огнеустойчивите врати имат още едно предимство пред стандартните, от което до голяма степен се определя тяхната надеждност. Това са уплътненията. Повечето интериорни модели не са оборудвани с такива, а входните врати имат тънки гумирани ленти, които служат за по-безшумно затваряне. Противопожарните врати са със специални уплътнения, които се разширяват при по-голяма температура. Когато има пожар, обема им се увеличава значително. Така те запушват фугите между касата и крилото и спират проникването на горещ въздух и дим.

Заради всички тези свои качества и предимства, противопожарните врати Борман не само могат да дадат нужната сигурност, която се очаква от тях, но и да изглеждат наистина добре.